CHOV PRASAT
VELIKOST CHOVU
Máme vlastní uzavřený chov, selata nenakupujeme, ale odchováváme je sami od našich prasnic, kterých je v současné době 52 kusů a k tomu 1 kance prubíř. Prasnice inseminujeme.Malá selátka dále vykrmujeme a tak je možno objednat čuníka v jakékoli váze od 25 kg na výkrm, rožnění, až do standardní porážkové hmotnosti mezi 100-125 kg. A pokud preferujete tučnější maso a domácí sádlo, na přání vykrmíme i do vyšší hmotnosti.
CHOVANÉ PLEMENO
V roce 2020 jsme kompletně obnovili chov, dodavatelem prasniček byla firma Topigs Norsvin. Prasničky jsou kříženky plemen Landrace a Bílé ušlechtilé v poměru 50:50. Inseminujeme kancem plemene Duroc.
ZPŮSOB CHOVU
V roce 2019-2020 u nás proběhla velká rekonstrukce ustájovacích prostor. Porodna a odchovna malých selátek je nově na roštech, kde lze daleko lépe udržovat hygienu. Ustájení prasnic před porodem a výkrm je na slámě, na tzv. hluboké podestýlce, která navozuje přirozené podmínky života prasete. Je měkká, hřeje a prase si v ní velmi rádo ryje.
KRMENÍ
Krmení vyrábíme z vlastního vypěstovaného obilí, ječmene a pšenice, přidá se soja nebo lupina jako zdroj energie a bílkovin, dále vitamíny, aby prasátka byla zdravá.
HISTORIE
Chovu prasat se věnovali již naši předci a i během působení JZD se zde na statku chovala prasata. Místo finančního vyrovnání transformačního podílu nám tehdy bylo nabídnuto pouze vyrovnání hmotné a tak jsme mimo jiné dostali i 20 jatečných prasniček.
Byť jsme se chovu prasat původně ani věnovat nechtěli, zkusili jsme některé prasničky připustit. Začátky nebyly nějak valné, ale postupně se odchov začal dařit. V počátku se selata prodávala na další výkrm, postupně se vybudovaly vlastní prostory pro vykrmování. Ovšem výkupní ceny, až na pár světlých okamžiků, byly mizerné. Nějakou dobu jsme uvažovali i o zrušení chovu.
V roce 2010 však došlo k zásadnímu rozhodnutí, skončili jsme s výkrmen brojlerů a rozšířili chov prasat se zaměřením na rozvíjející se „prodej ze dvora“. Díky propagaci českých potravin se tak opět začíná zvyšovat zájem i o české VEPŘOVÉ MASO.
Příběh „Prácheňského prasete“ na blogu nadšeného milovníka masa